Kleinere kans op besmetting op de markt !

Jaarmarkten

Er worden heel wat markten afgelast om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken.  Maar volgens experten zou het net veiliger zijn om inkopen te doen op de markt dan in supermarkten ! 

Wat zeggen de experts over de kans op besmetting op de markt ?

Dirk Devroey dokter en prof huisartsgeneeskunde VUB :
“De kans is inderdaad wel kleiner, we zijn buiten, er is frisse lucht. We staan niet zo heel dicht op elkaar op een markt. Maar inderdaad, het doelpubliek is vaak de risicogroep van oudere mensen.”

Leen Delang, virologe KULeuven : 
“Ik denk dat in buitenlucht de kans op infectie veel kleiner is dan dat het een binnenmarkt of supermarkt zou zijn.  Natuurlijk zijn er heel wat mensen op leeftijd die daar shoppen, wat hen tot een groter risicogroep doet behoren.  Tja, dit is een discussiepunt.”

Oudere mensen op de markt

Oudere, kwetsbare mensen zouden indien mogelijk geen boodschappen moeten doen.  Maar als ze niet anders kunnen zijn ze beter af op de wekelijkse markt dan in een supermarkt !

Maar mensen, aub .. help de risicogroepen en doe boodschappen voor hen.  En als het eventjes kan, doe je boodschappen op de markt !  Vraag ook eens aan die eenzame oude man/vrouw in je straat of ze reeds hulp hebben.

Waarom zou het veiliger zijn op de markt ?

 • geen winkelkarren, alhoewel deze tegenwoordig worden ontsmet 
 • mensen verder uit elkaar op de markt dan in de winkel, op de markt zijn de doorgangen veel breder dan in een supermarkt
 • minder kans op besmetting in buitenlucht
 • meestal is de afstand tussen marktkramer en klant veel groter dan tussen kassierster en klant

Ook op de markt dien je voorzichtig te zijn !

Je moet net zoals in de supermarkt bedachtzaam winkelen.  Als je niet voorzichtig winkelt loop je een groter risico op besmetting.  Hieronder volgen tips om verstandig te shoppen.

Tips

 • Neem afstand indien er een rij wachtenden is.  Maak andere mensen hier beleefd attent op !
 • Betaal met een bankkaart.  
 • Als je met cash betaald, maak dan geen contact met de handen van de marktkramer.
 • Neem je eigen boodschappentas mee.
 • Was je handen net voor je naar de markt vertrekt (min 20 seconden).
 • Was je handen als je thuis komt van de markt (min 20 seconden).
 • Geef geen handen !   Op een markt kun je wel eens een bekende tegen het lijf lopen en de reflex hebben van een hand te geven.  Print het in je hoofd .. geen handen geven.
 • Maak gebruik van papieren zakdoekjes.
 • Heb je geen papieren zakdoekje, nies dan in je eigen elleboog.

Interview op Radio 1

Op 13/03/2020 werd in het programma “Extra feiten : al je vragen en antwoorden over corona”
vragen omtrent wekelijkse markten voorgelegd aan Leen Delang, virologe KULeuven en Dirk Devroy, professor huisartsgeneeskunde VUB.   Beluister hieronder de aflevering, ga naar 34:12 (34 min, 12e seconde)

Beluister de aflevering vanaf 34:12 (minuut 34, seconde 12) .. klik hier.

Wat denk jij, is het veiliger inkopen te doen op de markt of in de winkel ?

Bladwijzer maken Permalink.

5 reacties

 1. thank so much for your internet site it assists a great deal.

 2. Volgens mij is een openbare markt veel veiliger dan een supermarkt. Openbare markt is buiten de microben gaan veel sneller weg. Heb voordien in een ziekenhuis gewerkt. Wanneer een besmette kamer leegkwam werd deze grondig ontsmet en dan verlucht dus ramen open. Supermarkten hebben geen ramen open waar meer dan 100 mensen per dag binnenkomen af en toe hun deuren die efkes opengaan…waar is in godsnaam de logica om geen openbare markten terug hun gangetje te laten gaan…Wil men geen kleine zelfstandigen meer? Wij betalen ook belastigen en vele andere zaken

 3. En toch worden ze op sommige plaatsten afgeschaft , ook verbod voor voedingskramen , dus waar is de logica ? En op andere plaatsen gaan ze dan wel door , je moet als standhouder maar behoren tot de plaats waar volledig verbod geldt 😔

 4. Volgens mijn idee zijn de openbare markten inderdaad veiliger om inkopen te doen dan supermarkten ! Dat is toch de logica zelve…..

 5. Het is toch logisch dat in openlucht komen gezonder is .Wat de mensen nu aan het doen zijn ,met allemaal tezamen de winkels bijna plunderen moet ge er niet van verschieten dat het virus zich razendsnel gaat verspreiden. Laat de openbare markten toch gewoon doorgaan.

Reageren is niet mogelijk