Tips voor marktkramers bij heropstart markten.

VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen) publiceerde 10 tips voor marktkramers om het veilig te kunnen houden op de markt.

Veilig naar de markt. Tips voor marktkramers.

Vanaf maandag 18 mei mogen de dagelijkse, wekelijkse en tweewekelijkse markten weer georganiseerd worden. Als marktkramer kan je dan weer jouw producten aanbieden aan bezoekers, maar voorlopig kan de markt geen sociale ontmoetingsplaats zijn. Ook blijft de lokale overheid de autonomie behouden om een markt niet te laten doorgaan indien de social distancing en hygiëneregels niet gegarandeerd kunnen worden. 

Het lokale bestuur beslist of de markt kan doorgaan, over de organisatie en de inplanning. Jaarmarkten en avondmarkten worden nog niet toegelaten.

Elke markt is wat anders. Daardoor kunnen ook de regels wat verschillen van markt tot markt. Maar wij geven alvast een aantal algemene richtlijnen om als marktkramer goed voorbereid weer aan de slag te gaan:

1. Zorg voor een goede voorbereiding: bekijk het marktplan en het circulatieplan op voorhand

De gemeente of stad zal voor de heropening van de markten een specifiek marktplan met circulatieplan uitwerken. Als marktkramer zorg je dat je het circulatieplan op voorhand kan bekijken en dat je de situatie aan jouw standplaats goed kent. Aarzel niet eventueel vragen te stellen aan de lokale overheid.

circulatieplan markten

voorbeeldschema circulatie op de markt

2. Respecteer de social distancing regels 

Om de regels rond social distancing niet in het gedrang te brengen, kom je voor het aanvangsuur aan op de markt en verlaat je de markt pas terug na het sluitingsuur. De wagens die niet nodig zijn voor de verkoop worden op parkings buiten de markt geplaatst.

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat er een maximum van 1 klant per anderhalve lopende meter kraam is toegelaten.

3. Voorzie het nodige hygiënische materiaal 

Elke marktkramer voorziet ontsmettingsgel, handschoenen en mondmaskers – of een alternatief in stof – voor zichzelf en de medewerkers. Probeer je klanten maximaal zelf te bedienen zodat het fysiek contact tussen klanten en producten tot een minimum beperkt blijft. Communiceer dat tijdig en duidelijk naar de klanten toe. Aan de klanten wordt ook aangeraden ook een mondmasker te dragen.

4. Ken de locatie van de hygiënische posten 

De lokale overheid zal bij de ingang en eventueel op andere plaatsen van de markt hygiënische posts installeren. Afhankelijk van de lokale situatie worden ook toiletten  voorzien voor bezoekers. Zorg dat je als marktkramer op de hoogte bent van de locatie van de hygiënische posten en het sanitair. 

5. Denk na over de ruimte van het kraam 

Marktkramen die bijvoorbeeld een grotere aantrekkingspool vormen en veel marktgangers tegelijkertijd bedienen, werken samen met de marktverantwoordelijke van de lokale overheid best specifieke maatregelen uit. Zo kan het kraam bijvoorbeeld verdeeld worden in de lengte, in blokken van minimaal 1,5 meter, waar maximaal 1 persoon tegelijkertijd ontvangen kan worden. 

6. Extra aandacht bij het passen van kleding

Een klant ontsmet voor en na het passen de handen. Textielkramen mogen tijdens de markt gepaste, maar niet gekochte goederen niet opnieuw aanbieden aan andere klanten. Gepaste kledij kan pas de dag nadien opnieuw voor verkoop aangeboden worden. 

7. Laat de klant zoveel mogelijk elektronisch betalen

De klanten worden aangemoedigd om zoveel mogelijk met bankkaart te betalen en de mogelijkheid om contactloos te betalen wordt voorzien. De betaalterminals worden regelmatig ontsmet.

8. Vermijd verbale reclame

Bij de heropstart van de markten ligt de prioriteit op veiligheid. Vermijd daarom verbale reclame die ertoe zou kunnen leiden dat grote groepen mensen zich zouden verzamelen aan je kraam.

9. Zorg dat je klanten niet ter plekke eten en drinken

Maak je klanten er attent op dat eten en drinken voorlopig enkel kan afgehaald worden, maar niet ter plaatse kan geconsumeerd worden.

10. Bied geen proevertjes aan

Het aanbieden en uitstallen van proevertjes is verboden.

Bron : VLAIO

Bladwijzer maken Permalink.

Reacties zijn gesloten.