Wanneer gaan wekelijkse markten terug van start ?

Gezellige sfeer op de wekelijkse markt van Brugge

Na de veiligheidsraad van woensdag 06/05 blijkt dat markten niet op 11/05 zullen herstarten.  Marktkramers hoopten eerder al op duidelijkheid tijdens de persconferentie van vrijdagavond 24/04/2020.

Wat weten we ?

Update 18/05 : Kabinet Hilde Crevits : “”De minister merkt dat het vrij goed loopt waar vandaag opgestart is en ze hoopt dan ook dat de regel van 50 marktkramers snel versoepeld kan worden. Ze dringt aan op een evaluatie””

Update 13/05 : Op de veiligheidsraad van 13/05 werd beslist dat wekelijkse markten vanaf 18/05 terug mogen heropstarten met een maximum van 50 kramen, tenzij de gemeente dit anders beslist.

Update 11/05 : De beslissing omtrent de heropening van markten valt volgens Pieter De Crem, (minister van Binnenlandse Zaken) deze week, op de nieuwe Nationale Veiligheidsraad, of volgende week. Dat blijkt uit verklaringen van de minister op Bel-RTL.

Update 09/05 : Mogelijk brengt de volgende veiligheidsraad op woensdag 13/05 duidelijkheid omtrent markten.

Update 08/05 : In Oostrozebeke, Scheldewindeke en Gijzenzele gaat de markt vanaf 11/05 terug van start. Burgemeesters konden dit beslissen opdat er in hun gemeenten weinig winkels zijn.

Update 06/05 : Op de veiligheidsraad van 6 mei werd meegedeeld dat de markten nog niet op 11/05 zullen hervatten.  Zowel voedings- als niet-voedingskramen zijn toegestaan op geïsoleerde locaties op voorwaarde dat ze daar voordien ook al stonden en mits toestemming van de gemeente.
Over de hervatting van de markten zal de veiligheidsraad later beslissen.

Update 05/05 : Waals minister van Economie Willy Borsus verklaart dat de federale en gewestelijke ministers van Economie op de Veiligheidsraad van woensdag 06/05 zullen pleiten voor een gecontroleerde heropening van de markten, in elk geval voor voedingskramen.

Update 04/05 : Marktkramers krijgen woensdag 06/05 wellicht meer duidelijkheid, kort na de veiligheidsraad.

Update 30/04 : Crevits steunt heropening markten op 11 mei als de lokale besturen de veiligheid kunnen garanderen.  De veiligheidsraad heeft nog geen beslissing genomen inzake de heropening van markten.

Update 29/04 : Stad Blankenberge zou op 18/05 zijn markten heropstarten, zij het enkel met voeding.  De veiligheidsraad heeft echter nog geen beslissing genomen omtrent markten.

Update 25/04 : Het is helemaal niet zeker dat de markten herstarten met samen met het openen van de winkels.  De veiligheidsraad zal in de komende weken dieper ingaan op de exitstrategie voor markten.

Opgelet : het onderstaande werd gepubliceerd op 24/04/2020.  Hou rekening met bovenstaande updates!

Op 11 mei mogen alle winkels/handel terug open.

Na de verplichte sluiting vanwege het coronavirus gaan alle winkels open op 11 mei.  Er wordt niet gekeken naar de grootte van de zaak of de sector.  Mogelijk zullen de wekelijkse markten hier ook onder vallen 

bron: VTM special 24/04/2020

Vanaf 8 juni mogen kleine evenementen terug doorgaan.

De heropening van kleinere openluchtevenementen wordt bestudeerd.  Wordt een markt als een klein evenement beschouwd ?

Volgens Vlarem is een wekelijkse markt geen evenement !

“Evenementen zijn periodieke of eenmalige gebeurtenissen op het gebied van kunst, cultuur, sport, feesten, kermis… De gebeurtenissen worden PUBLIEK aangekondigd, gaan op een welbepaald tijdstip door, zijn TIJDELIJK en IEDEREEN is er welkom, al of niet tegen betaling. Het maakt niet uit of het op publiek of privaat terrein doorgaat, in een open of afgesloten ruimte.
Uitzonderingen zijn markten die gedurende het jaar op vaste en geregelde tijdstippen doorgaan (wekelijks of maandelijks). Zij worden niet als evenementen beschouwd.”

bron : https://www.ovam.be/faq-vlarema-artikelen-53121-53122-en-53123

Massa-evenementen afgelast tot 31 augustus.

Massa-evenementen zoals bv. festivals kunnen doorgaan na 31 augustus.

Zullen lokale besturen mogen beslissen over markten ?

Uit een interview met professor Van Ranst (VTM 24/04/20) zou je kunnen opmaken dat lokale besturen zullen mogen beslissen over het al dan niet doorgaan van de lokale wekelijkse markt.
Na de persconferentie van de veiligheidsraad werd in de VTM-studio het volgende verteld :

Danny Verstraete : “Kleine buitenactiviteiten werden even aangeraakt, vanaf 8 juni .. dat daar misschien plaatselijk kan gezien worden wat kan of niet kan.  Maar het bleef vaag.”

Van Ranst : “Men zal een grote verantwoordelijkheid leggen bij de lokale besturen, de groeperingen die de locatie beter kennen en met de guidelines een bepaalde beslissing in kunnen nemen.”

In een ander interview zei Jambon het volgende over kleine evenenmenten in de zomer : “Er is aangekondigd dat we in fase 1B die duidelijkheid zullen geven”.  (Fase 1B loopt van 11 mei tot 18 mei)

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

17 reacties

 1. Met dit weet ik nog altijd niet wanneer ik met mijn boekenkraampje terug op de openbare markt mag gaan staan. Vanaf 11 mei of later? Zeer zeer onduidelijk. Waarom? Ik vind dat op een openbare markt minder besmetting mogelijk is dan in supermarkten …sorry!!!

  • Er is inderdaad onduidelijkheid. De vraag blijft. Maar wellicht mogen de markten op 11/05 heropstarten, samen met de winkels.

 2. Beste,
  Ik vind het niet coorect dat de markten gesloten moeten blijven terwijl sommige winkels hun voeten vegen aan de voorschriften, zoals Delhaize hier onder.

  Het gaat om de Delhaize in de Eikelstraat in Lier. Van een corona crisis is daar weinig te merken; winkelende koppels, vrienden,…van sociale afstand geen sprake bij de meeste klanten.Ik sprak weer iemand van het personeel aan en hij/zij vertelde me dat hun baas hen VERBOOD de klanten hier op aan te spreken!!! Volgens diezelfde persoon komen daar soms zelfs groepjes tot 5 personen winkelen!

  Ik hoop dat de markten vlug terug oepenen zodat ik veilig kan winkelen.
  Mvg,
  Bart

  • Dag Bart,

   dat hopen wij ook. Het is onze overtuiging dat men mits het in acht nemen van bepaalde maatregelen veilig kan winkelen op de meeste wekelijkse markten.

   mvg

   • Vanwaar komt het woord SUPERMARKT juist samenstelling met markt ! De versheid en snelle aanvoer van streekproducten zijn troeven van de lokale markten, in mijn district is het marktrecht meer dan honderdjarig oud ! De vroegmarkten zijn plaatsen voor tewerkstelling winkelen in openlucht is veilig daarvoor zijn er marktpleinen die elke week ontsmet worden ik kan nog heel wat andere voorbeelden geven. Kortom welke idioot beperkt ons marktrecht !

 3. Heb gisteren op VTM nieuws vernomen. De wekelijkse markten behoren niet tot ALLE winkels. Ze blijven verboden tot nader order. Er moet nog over vergaderd worden……

  • Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt ivm de markten. Ik sta met en voeding en moet mijn grondstoffen zoals eieren en boter enz inkopen bij de groothandel om ons gebak te kunnen maken. Als ik niet mag werken zit ik hier met gebak dat maar tijdelijk verkoopbaar is natuurlijk

  • Dag Ivette,
   er was verwarring hieromtrent omdat er op de persconferentie niet over markten werd gecommuniceerd. De veiligheidsraad moet hier inderdaad nog verder over vergaderen, we moeten nog wat geduld hebben.

 4. Wanneer de openbare markten “zullen” mogen terug opstarten , zal er waarschijnlijk meer volk op de bus zitten dan op de markt lopen!
  Wij als ambulante handelaars worden gewoon vergeten en over het hoofd gezien. Ik zie het einde nog niet in zicht en hoe zal de opstart verlopen?

 5. Ik vind het echt heel oneerlijk dat we over de ganse lijn genegeerd worden.
  We willen ook heel graag onze klanten terug bedienen en terug werken.

  Waarom worden we niet gelijkgesteld met de winkels die op 11 mei mogen openen????
  Mijn mening is dat het veiliger is op de markten in openlucht dan binnenkort in de winkels….
  En ik deel niet alleen deze mening.
  Het is echt frustrerend. Op het nieuws wordt er echt niets gezegd he….
  We staan letterlijk in de kou.

  Andere beslissingen kunnen ze dan wel heel snel nemen…. bv ivm ouderschapsverlof ????
  Ik heb niks daartegen he maar men mag de marktkramers ook niet vergeten.

  • Sommige marktkramers willen onmiddellijk terug aan de slag, anderen wachten toch liever nog wat. Morgen zit de veiligheidsraad bijeen. Hopelijk weten we dan meer.

 6. Roekaerts Linda

  Ik hoop inderdaad dat er duidellijk iets over ons de marktkramers zal gezegd worden wanneer we precies terug mogen beginnen en dat ze niet zeggen en den diene wel en den diene niet. Iedereen wil centjes verdienen…iedereen hoopt deze crisis te kunnen uitkruipen met de middelen die hij heeft. Ik heb wel een klein voordeel tegenover de mensen die met voeding staan ik sta met boeken op de markt deze worden niet slecht deze staan nu wel in mijn living…maar voor mij telt het weer en ik hoop dat we nog mooie dagen krijgen zonder regen en wind…en ik hoop al mijn vrienden marktkramers spoedig terug te mogen zien. Tot gauw

 7. Joris Van Assche

  De markt van Scheldewindeke gaat volgens burgemeester Johan Van Durme weer door vanaf 11 mei, die in Gijzenzele ook. Dat stond zonet op zijn fb pagina, en hij zei dat de Burgemeester vanaf nu de bevoegdheid heeft de markt toe te laten, mits volgen van de regels.

  • Daar moet nog over worden beslist in de veiligheidsraad. De veiligheidsraad van morgen 06/05 zal hier wellicht meer duidelijkheid over scheppen.

 8. Joris Van Assche

  Wat mij niet geheel duidelijk is, ik hoor geregeld virologen zeggen dat het buiten veiliger is om mensen te ontmoeten, maar men verplicht wel de mensen om binnen te winkelen….

 9. Dag Joris,
  Er zullen nog andere factoren meespelen. De veiligheidsraad is van mening dat het nog niet veilig is om markten herop te starten. Maar de exacte redenen zijn me onbekend.

Reageren is niet mogelijk